در این مقاله آموزشی از سایت کتیا دیزاین می خوهیم درباره ریخته گری ثقلی صحبت کنیم. این مقاله یکی از سری مقالات ریخته گری در سایت کتیا دیزاین است. برای آموزش ریخته گری با این مقاله کاربردی همراه باشید.
ریختهگری پروسه ای است که از گذشته جایگاه خاصی در بین فرآیند های تولید داشته است. ریختهگری را میتوانیم به عنوان روش فرم دهی فلزات و آلیاژها به کمک ذوب و ورود مواد مذاب در قالبی مشخص و خنک شدن و انجماد آن با توجه به شکل محفظه بنامیم.
ریخته گری روش های بسیار متنوعی در صنعت دارد. روش های ریخته گری با توجه به نوع فرآیند و جنس قالب با هم تفاوت دارند. روش های ریخته گری شامل ریخته گری دایکاست، ماسه ای، گریز از مرکز و… هستند.
ریخته گری ثقلی یا Gravity casting یکی از انواع ریخته گری و جزو گروه ریختهگری دایکست است. در ریخته گری فلز مذاب به درون قالب وارد شده و بعد از انجماد از آن خارج میشود. ریخته گری دایکست به دو نوع ریختهگری تحت فشار و ریختهگری ثقلی انجام میشود.
در ریخته گری تحت فشار، مواد مذاب توسط اعمال فشار به درون قالب رانده می شوند. اما در نوع ثقلی، با کمک نیروی جاذبه، مواد به داخل قالب حرکت می کنند. در ادامه ی این مقاله آموزشی به بررسی بیشتر ریخته گری ریژه یا ثقلی می پردازیم.
ریخته گری آلومینیوم در قالب های فلزی جزو پرکاربردترین روشهای تولید قطعات مختلف از جنس آلومینیوم در صنایع است. در این روش، ریخته گری به کمک قالبهای محتلف از جنس فلز انجام می شود.
ریخته گری آلومینیوم جزو باکیفیت ترین و ساده ترین متد های ساخت قطعات فلزی است. قیمت قطعات تولیدی به عواملی مانند اندازه و پیچیدگی قطعه تولیدی بستگی دارد. در این روش قطعات آلومینیوم با دقت بسیار بالا قابل تولید هستند.
در این مقاله می گوییم که ریخته گری ثقلی چیست. این نوع ریخته گری به وسیله قالب های ریژه انجام می شود. فناوری ریژه ریزی بر اساس نیروی گرانش مذاب حرکت می کند. یعنی در این روش نیروی خارجی برای حرکت مذاب به داخل قالب وجود ندارد.
قالب ریژه به منظور ساخت قطعات در تیراژ بالا بسیار مناسب است. محصولات تولید شده با قالب های ریژه، دارای کمترین اشکالات ریخته گری هستند و از دقت ساخت بالایی برخوردارند. ریخته گری ریژه پایداری و خواص فیزیکی و مکانیکی مناسبی را به قطعات می دهد.
پروسه ریخته گری ماسه ای (Sand Casting) یکی از انواع ریختهگری فلزات است. در این روش از ماسه به عنوان متریال پایه برای ساخت قالب استفاده می شود. ریخته گری با ماسه جزو قدیمی ترین روش های ریخته گری می باشد.
ریخته گری با قالب ماسه ای روشی بسیار کاربردی و شایع می باشد. به این دلیل که ماسه در برابر حرارت مقاوم بوده و برای دمای بالای کوره های ریخته گری مناسب است. از ریخته گری ماسه ای در تولید بالای 60 درصد محصولات ریخته گری استفاده می شود.
در فرآیند ریخته گری ثقلی از تجهیزات و دستگاه های مختلفی استفاده می شود. همچنین اصطلاحات مختلفی در مراحل و فرآیند های ریخته گری وجود دارند. یکی از این اصطلاحات و ابزار ها درجه ی ریخته گری نام دارد. در ادامه خواهیم گفت که درجه چیست.
درجه یکی از ابزار های کاربردی ریخته گری است که بعضی افراد به آن فلاسک نیز می گویند. درجه یکی از دستگاه های ریخته گری است که تنها دارای یک طرفه می باشد. درجه برای اجرای فرآیند قالب گیری در ریخته گری کاربرد دارد.
فلاسک یا درجه ریخته گری در سایز های متنوع و انواع برندهای خارجی و ایرانی در بازار موجود هستند. درجه در فرم های متفاوت و اندازه های مختلف تولید می شود و معمولا از جنس فلز می باشد.
یکی دیگر از لوازم و ابزار های مهم ریخته گری قالب بلوک سیلندر نام دارد. قالب بلوک سیلندر برای تولید قطعات موتور های مختلف در فرآیند ریخته گری استفاده می شود. بلوک سیلندر قسمتی است که پیستون ها، سیلندرها و بقیه بخش های ضروری موتور در آن قرار دارند.
پروسه تولید قالب بلوک سیلندر شامل مراحل زیادی مانند طراحی، ماشینکاری و ریخته گری می باشد. موقع انتخاب قالب بلوک سیلندر باید به فاکتور های متنوعی توجه داشته باشیم. مانند سایز و فرم موتور، متریال بکار رفته برای بلوک و نوع فرآیند ریخته گری.
درمورد ریخته گری ثقلی و ابزارهای آن گفتیم. نوع دیگری از فرآیند ریخته گری صنعتی که در این مقاله بررسی می کنیم، روش گریز از مرکز می باشد. ریخته گری گریز از مرکز پروسه تولید مواد کامپوزیتی با دوران کردن متریال مایع در قالب است.
ریخته گری گریز از مرکز نوعی از ریخته گری است که طی آن قالب با استفاده از نیروی گریز از مرکز پر می شود. بخاطر ایجاد دوران در این متد، به آن ریخته گری سانتریفیوژ (Centrifugal Casting) هم گفته می شود.
در بیشتر انواع ریخته گری، قطعات در حال تولید در قالب های ثابت دچار انجماد می شوند. اما در ریخته گری سانتریفیوژ به کمک قالب های چرخنده قطعه نهایی شکل مورد نظر را می گیرد.
یکی دیگر از تقسیم بندی های ریخته گری، ریخته گری با فشار کم می باشد. ریخته گری با فشار پایین زیر مجموعه ریخته گری تحت فشار یا دایکاست محسوب می گردد. در ریخته گری دایکاست، مواد مذاب به کمک فشار، به درون قالب فرستاده می شوند.
در ریختهگری کم فشار، مواد مذاب درون قالب ریختهگری وارد شده و با فشار کم قرار فرم قالب را میگیرند. پروسه ریخته گری تحت فشار پایین برای ساخت محصولات فلزی پر جزئیات و پیچیده و دقیق کاربرد دارد. این روش برای ساخت قطعات مختلف پیچیده و بزرگ که دارای جزئیات زیاد هستند، مناسب است.
روغن دایکوت یک لوبریکانت مایع با ویژگی چسبندگی بسیار زیاد است. روغن دایکوت یک لایه میکرونی مستحکم را بر روی سطح قالب به وجود می آورد. این کار باعث می شود که بعد از تزریق یا پرس به آسانی از سطح قالب جدا شود.
با توجه به مدل ریخته گری باید مدل مناسب روغن دایکوت را انتخاب کنیم. زیرا مانند ریخته گری، روغن دایکوت هم دارای انواع مختلفی است. روغن دایکوت در مدل های مختلف ریخته گری از جمله ریخته گری ثقلی استفاده می شود.
یکی دیگر از روش های پرکاربرد ریخته گری، روش ریخته گری تحت فشار یا دایکاست می باشد. این روش برخلاف روش ثقلی، با استفاده از اعمال فشار، مواد مذاب را وارد قالب می کند.
ریخته گری تحت فشار یا همان دایکاست، جزو پرکاربردترین متدهای ساخت انبوه محصولات فلزی پیچیده در صنایع مختلف است. ساخت قطعات فلزی (فلزکاری) با متد دایکاست، از همان اصول اساسی ریخته گری پیروی میکند.
فرآیند ریخته گری، علاوه بر روش دستی، با روش ماشینی و اتوماتیک هم قابل انجام است. مدل های مختلف ریخته گری از جمله ریخته گری ثقلی را می توان با ماشین ریخته گری انجام داد. ریخته گری ماشینی مزایا و معایب مختلفی دارد.
روش قالب گیری ماشینی اغلب برای قطعات کوچک و متوسط به کار می رود. دستگاه های ریخته گری اتوماتیک در مدل های مختلف در بازار قابل خریداری هستند. شما می توانید برای آشنا شدن با ماشین آلات ریخته گری و بررسی آنها با مقالات کتیا دیزاین همراه باشید.
قبلا گفتیم که درجه ریخته گری چیست و درباره آن توضیح دادیم. درجه یکی از تجهیزات در ریخته گری است که در قالب گیری بکار می رود. درجه در مواردی فلاسک هم نامیده می شود.
درجه یا فلاسک جزو تجهیزاتی است که برای ریخته گری قطعات فلزی با قالب ماسه در صنایع کاربرد دارد. درجه ها انواع مختلفی دارند و با توجه به برند و جنس، با قیمت های مختلی در بازار موجود هستند.
درواقع اصل کارکرد انواع ماشین دایکاست، رسیدن به نقطه ذوب فلزات می باشد. اما، ماشین های حوزه فعالیت های ریخته گری تحت فشار بر حسب نوع فشاری که به مواد مذاب وارد می کنند، به دو دسته کلی ماشین های تزریق سرد و گرم تقسیم بندی می شوند
در این مقاله درباره ریخته گری ثقلی صحبت کردیم و ویژگی های انواع ریخته گری را بررسی کردیم. دیدیم که ریخته گری ثقلی و تحت فشار، دو نوع کلی فرآیند های ریخته گری هستند. برای یادگیری بیشتر در زمینه ریخته گری، با سایر مقالات سایت کتیا دیزاین همراه باشید.
در مقاله ریخته گر ی ریژه چیست، درباره کاربرد ریخته گری ریژه صحبت می کنیم. ریختهگری ریژه در صنایع مختلفی مانند خودروسازی و تولید ماشینآلات برای ساخت قطعاتی مانند بدنهها و اجزای پیچیده استفاده میشود.
در مقاله چگونه قالب ریخته گری بسازیم مراحل ساخت قالب را آموزش می دهیم.ساخت قالب شامل مراحل مختلفی از جمله مدلسازی، آمادهسازی مواد و ریختن مذاب در قالب است که هر مرحله نیاز به دقت و توجه ویژه دارد.
در مقاله جزوه کارگاه ریخته گری به بررسی قسمت های مختلف کارگاه ریخته گری می پردازیم. یک کارگاه ریختهگری معمولاً شامل بخشهای مختلفی از جمله مدلسازی، احیای ماسه، خط قالبگیری، ذوب و ریختهگری میباشد.
در مقاله ریخته گری چیست خواهیم گفت که روش های ریخته گری کدامند. این فرآیند شامل روشهای مختلفی است که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند و به انتخاب مواد و تکنیکهای مناسب بستگی دارد.
امیدواریم مقاله ریخته گری ثقلی برای شما مفید بوده باشد ، همچنین شما میتوانید از سایر مقالات در سایت www.catiadesign.ir دیدن بفرمایید.