ورود / عضویت
آموزش نرم افزارها

اکستروژن چیست

فرآیند اکستروژن چیست و چه کاربردی در صنعت پلیمر دارد

در این مقاله به صورت صفر تا صد خواهیم گفت که تکنولوژی کاربردی اکستروژن چیست. همچنین مزایا و معایب و روش های انجام اکستروژن را به صوت مختصر و مفید توضیح می دهیم.

اکستروژن چیست و چه کاربردی دارد؟ اکستروژن جزو متد های تغییر ظاهر فلزات به صورت حجمی است. در اکستروژن متریال با فشار از درون قالب بیرون آمده و به شکل حفره خروجی قلاب در می آید.

اکستروژن فرآیندی تولیدی است که با عبور مواد اولیه از یک قالب برای ساخت یک پروفیل پیوسته انجام می شود. در اکستروژن از انواع مختلف مواد مانند فلزات، پلاستیک، سرامیک و غیره می توانیم استفاده کنیم.

فرآیند اکستروژن  کاربرد های زیادی در صنعت پلیمر دارد. فناوری اکستروژن مانند قالب گیری تزریقی به عنوان متدی برای تغییر شکل پلاستیک کاربرد دارد. در فرآیند اکستروژن نه تنها مواد ذوب می شوند بلکه تحرک هم دارند.

اکستروژن (Extrusion) متد نسبتا مدرنی در فلزکاری است. در اکستروژن با فشار مواد داخل یک محفظه بسته، فلزات تغییر شکل پیدا می کنند. امروزه مدل های متنوعی از اکستروژن مثل اکستروژن مستقیم و غیر مستقیم در دسترس هستند.

در ادامه به طور خلاصه انواع اکستروژن را معرفی کرده و توضیح می دهیم.

اکستروژن گرم که قطعه را حرارت داده و سپس اکستروژن انجام می دهیم.

اکستروژن سرد در دمای اتاق انجام می شود.

اکستروژن مستقیم که قالب در آن ثابت است.

اکستروژن غیرمستقیم که حرکت اجزا خلاف جهت هم است.

اکستروژن هیدرواستاتیک به کمک مایع یا روغن انجام می گردد.

اکستروژن لوله‌ای که برای تولید لوله بکار می رود.

اکستروژن ضربه‌ای که با ضربه پیستون انجام می شود.

اکستروژن فلزات (Metal Extrusion) فرایند تغییر فرم قطعات فلزی با یک قالب با قطر داخلی ثابت است. اکستروژن در انواع سرد و گرم، مستقیم و غیرمستقیم و ضربه‌ای امکان پذیر است. فلزی تحت اکستروژن، با کمک فشار پرس مکانیکی یا هیدرولیکی از سیستم اکستروژن بیرون می آید.

حال باید ببینیم که دستگاه پرس اکستروژن چیست. دستگاه پرس اکستروژن از دو بخش عمده جلویی و عقبی ساخته شده است. این اجزا از طریق چهار میله نگهدارنده به صورت دو به دو به یکدیگر وصل می شوند.

دستگاه اکستروژن مناسب تغییر شکل دادن فلزاتی مانند آلومینیوم است. فلز به کمک فشار نیروی هیدرولیکی داخل دستگاه اکستروژن می آید. سپس با توجه به تنوع مدل های قالب در مقاطع مختلف از قالب خارج می شود.

یکی از انواع اکستروژن، نوع مستقیم است. در اکستروژن مستقیم، قطعه به صورت مستقیم به وسیله سنبه تزریق شده و تحت فشار قرار می گیرد. در این پروسه قسمت بسیار اندکی از قطعه از دهانه خروجی قالب بیرون نرفته و باقی می ماند.

اکستروژن مستقیم پرکاربردترین و راحت ترین متد اکستروژن است. در اکستروژن مستقیم یک سنبه یا رام، فلز را از پشت به درون قالب حرکت می دهد. در این متد، قالب اکستروژن ثابت مانده و سنبه هم مسیر با محصول نهایی حرکت می ‌کند.

کلیه پکیج های آموزشی مهندسی مکانیک
بازدید از پکیج ها
نمونه فیلم های آموزشی
مشاهده فیلم ها

کاربرد اصلی اکستروژن پرس این است که بیلت را به وسیله فشار با سرعت و دمای مشخص وارد قالب کند. پروسه اکستروژن با کمک سیلندرهای هیدرولیکی و مجموعه های هیدرولیکی تحت فرمان سیستم PLC اتفاق می افتد.

سیستم پرس اکستروژن فلز و پروسه دستگاه اکستروژن، خود باعث افزایش استحکام ساختار پروفیل مورد نظر می شود. قطعات حاصل از پرس اکستروژن بسیار محکم و ماندگار هستند.

حال که دیدیم اکستروژن چیست، درباره اکستروژن پلاستیک صحبت می کنیم. اکستروژن یک فناوری ساخت محصولات پلاستیکی است. در اکستروژن، متریال پلاستیک به کمک فشار و حرارت و یک حلقه یا قالب فشرده می ‌شوند.

در اکستروژن پلاستیک، ابتدا متریال پلیمری به شکل یک رشته طولی و صاف در می آید. بعد به وسیله قالب های متنوع، به صورت قطعات پلاستیکی با اندازه مشخص و شکل دلخواه شکل می گیرند.

اکستروژن پلاستیک و قالب گیری تزریق پلاستیک فناوری های متفاوت با ویژگی و کاربرد متفاوت می باشند. اکستروژن پلاستیک در ساخت قطعات پیوسته کاربردی تر است. اما قالب‌گیری تزریق پلاستیک برای محصولات پیچیده که احتیاج به جزئیات زیاد دارند، مناسب است.

در این مقاله آموزشی به صورت مختصر و مفید توضیح می دهیم که قالب اکستروژن چیست. یکی از قالب های مختلف برای ساخت وسایل آلومینیومی، قالب اکستروژن است.

قالب اکستروژن درواقع، صفحات قطور گرد از جنس فولاد گرمکار است که چندین دهانه برای ساختن حالت نهایی قطعه دارد. قالب های اکستروژن پایداری زیادی درمقابل گرما و فشار دارند.

ساخت قالب اکستروژن آلومینیوم جزو کاربردی ترین مراحل در ساخت انواع پروفیل ها از جنس آلومینیوم است. زیرا این قالب است که در نهایت شکل مورد نظر را در پروفیل تولید شده ایجاد می کند.

اما نقش دستگاه اکسترودر در اکستروژن چیست؟ اکسترودر وسیله ای است که خمیر پلاستیکی را ذوب می‌کند. سپس با ورود نیرو از درون قالب رد کرده و یک قطعه با قطر داخلی معین تولید می کند. در واقع، اکسترودر قسمتی از فرآیند خط تولید اکستروژن است.

فرق اکسترودر و اکستروژن در چیست؟ در حقیقت، اکستروژن پروسه ای است که باعث ایجاد شکل دلخواه به قطعات در خط تولید می‌شود. به طور کلی اکستروژن روشی برای ساخت مواد پلاستیکی متنوع است. اما اکسترودر یعنی ترکیب محفظه و ماردون که به عنوان تجهیزات مخصوص تولید مواد پلاستیکی است.

در اکستروژن معکوس قالب جابجا می شود و به طرف اهرم حرکت می‌کند. فلز با فشار در مسیر عکس حرکت سنبه از طریق خلاء حرکت می کند.

در اکستروژن معکوس شمش به داخل محفظه قالب وارد نمی شود، اصطکاکی میان شمش و قالب نیست. محدودیت اکستروژن معکوس در ضعیف بودن و استحکام کم سنبه است.

پس فهمیدیم که در پروسه اکستروژن غیر مستقیم یا معکوس، فشار قالب را به درون بیلت می فرستد. یعنی بیلت نسبت به محفظه جابجا نمی شود و اصطکاک پایین تری است. پرس بکار رفته در فرآیند اکستروژن معکوس شبیه پرس مستقیم است.

در این مقاله به ویژگی ها و مزایای فرآیند اکستروژن غیر مستقیم و مستقیم می پردازیم. فرآیند اکستروژن نوعی متد صنعتی تولید ناپیوسته است. بنابراین در اکستروژن قطعات نهایی به صورت مجزا در خروجی دستگاه اکستروژن به دست می آیند.

به طور کلی اکستروژن در صنایع در دو مدل گرم و سرد قابل اجرا می باشد. از تکنیک های اکستروژن می توانیم به متر مستقیم، غیرمستقیم، هیدرواستاتیک، لوله ای، و ضربه ای اشاره کنیم.

فرق اکسترودر و اکستروژن این است که به لوازمی که در پروسه تولید سیم و یا کابل، ذرات پلاستیک را با هم ترکیب کرده و بعد از برانگیختن آن ها، پلاستیک را اکسترود می‌کند، اکسترودر می گوییم.

تفاوت اکسترودر و اکستروژن بسیار ساده است. اکسترودر وسیله ای است که برای اجرای فرآیند اکستروژن بکار می رود. اکسترودر با استفاده از مجموعه ای از تجهیزات، قطعه را حرارت داده و درون قالب می برد تا شکل نهایی را می گیرد.

فرایند اکستروژن در تکنولوژی پرینت سه بعدی هم کاربرد دارد. در پرینت سه بعدی اکستروژن فرآیند حرکت دادن متریال روی باند به وسیله یک نازل گرم شده برای رسوب روی صفحه چاپ است.

همچنین فرآیند اکستروژن در پرینت سه بعدی با اکسترودر انجام می شود. اکسترودر پرینتر سه بعدی قسمتی کوچک ولی بسیار پرکاربرد در پروسه ساخت افزایشی و پرینت سه بعدی میباشد.

دیدیم که نقش اکسترودر در اکستروژن چیست؟ اکسترودر قطعه ای است که به ترکیب متریال تجزیه شده فشار وارد می کند. نتیجه اکستروژن محصولی باریک با قط مشخص است. دستگاه اکستروژن کاربرد های بسیار زیادی در صنایع مختلف دارد.

اکسترودر وسیله ای است که فرایند اکستروژن را انجام می دهد. اکسترودرها در مدل های تک ماردون و دو ماردون وجود دارند که در این مقاله به طور مختصر به آن ها پرداختیم.

مقاله 1: صفحه تراشی چیست

در مقاله صفحه تراشی چیست کاربردی ترین ابزار آلات تراشکاری و برشکاری را معرفی می کنیم. ابزارآلات تراشکاری تجیزاتی هستند که با کمک آن ها می توانیم فلزات را لایه برداری کنیم.

مقاله 2: سوراخ کاری چیست

در مقاله سوراخ کاری چیست درباره انواع سوراخ کاری و دریل صحبت می کنیم. در این مقاله تنظیمات دریل، انتخاب مته مناسب سوراخ کاری، تکنیک های سوراخ کردن قطعات و نکات ایمنی را آموزش می دهیم.

مقاله 3: قوس پلاسما چیست

در مقاله قوس پلاسما چیست خواهیم گفت که برش پلاسما چیست و طرز کار آن را توضیح می دهیم. پلاسما ماده ی رسانای الکتریکی است که با قطعه کار یک مدار می سازد و قوس پلاسما قطعات را برش می دهد.

مقاله 4: سنگ زنی چیست

در مقاله سنگ زنی چیست درباره خدمات سنگ‌زنی پیشرفته در صنعت فلزکاری آموزش می دهیم. خدمات سنگ زنی جزومهم ترین خدمات صنعتی است که در ساخت و بهبود قطعات صنعتی کاربرد دارد.

مقاله 5: فورج کاری چیست

در مقاله فورج کاری چیست مختصری درباره فورج را ارائه می کنیم. بیشتر قطعات صنعتي در صنايع مختلف مثل ماشین سازي, خودروسازي و تجهیزات نظامي با کمک فورج تولید مي شوند.

مقاله 6: نورد چیست

در مقاله نورد چیست هرانچه در رابطه با نورد باید بدانید را آموزش می دهیم. نوردکاری یا نورد جزو انواع متد های تغییر شکل فلزات است. نورد در دو نوع اصلی گرم یا داغ و یا سرد امکان پذیر است.

مقاله 7: روش های آبکاری استیل

در مقاله روش های آبکاری استیل درباره انواع آبکاری فولاد و فلزات دیگر صحبت می کنیم. آبکاری فلزات برای محافظت از فلزات به کمک الکترولیت و منبع تغذیه انجام می‌شود. در این مقاله آموزشی این پروسه را بررسی می‌کنیم.

امیدواریم مقاله نرم افزار پرینتر سه بعدی برای شما مفید بوده باشد ، همچنین شما میتوانید از سایر مقالات در سایت www.catiadesign.ir دیدن بفرمایید.

کلیه پکیج های آموزشی مهندسی مکانیک
بازدید از پکیج ها
نمونه فیلم های آموزشی
مشاهده فیلم ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *